четверг, 4 марта 2010 г.

A venit PRIMAVARA!!!

"Oameni buni, va rog sa ne ajutati!!! A venit PRIMAVARA, iar pamintul inca e alb de zapada! Va rog s-o ajutam sa vina mai degraba! Mincati, oameni buni, zapada!!! Trimite acest mesaj altor 20 de prieteni ai tai ca doar unindu-ne cu totii o v-om putea apropia cit mai degraba! PRIMAVARA!!!"
Uite-asa mesaj am primit astazi de la un bun amic strigatul sufletesc al caruia nu ma poate lasa indiferent, fara  sa nu m-alatur si sa nu-l ajut,.. cu-atit mai mult, ca merge vorba despre primavara!..

Odata cu 1 martie, cu primele raze sfioase ale primaverii, in casele noastre a intrat si una dintre cele mai frumoase sarbatori, caracteristice intregului spatiu Romanesc - Martisorul. Afara de specificul cu caracter national, mai vreau sa mentionez ca aceasta este una dintre cele mai vechi traditii stabilite pe plaiul mioritic si se dateaza cu mai bine de 8000 de ani, inca pe vremurile dacilor, oamenii purtau petricele albe si rosii insirate pe ata... Ceva mai tirziu, Martisorul reprezenta un snur din lina bicolora ce se purta la incheietura mainii pina dupa pasti, apoi se atirna de ramura inflorita a unui copac. Cu timpul, Martisorul si-a pierdut insemnatatea initiala devenind simbol al venirii Primaverii. Cu toate astea, ramine a fi una din cele mai frumoase si insemnate traditii ce-si are viata in cintec si vers, iar legenda martisorului si azi mai e povestita nepoteilor de catre bunici seara, inainte de culcare...


                     Legenda Martisorului

Odata soarele cobora intr-un sat, la hora, luand chipul unui fecior. Un zmeu l-a pandit si l-a rapit dintre oameni, inchizandu-l intr-o temnita. Lumea se intristase. Pasarile nu mai cantau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai radeau. Nimeni nu indraznea sa-l infrunte pe zmeu. Dar intr-o zi, un tanar voinic s-a hotarat sa plece sa salveze soarele. Multi dintre pamanteni l-au condus si i-au dat din puterile lor ca sa-l ajute sa-l biruie pe zmeu si sa elibereze soarele. Drumul lui a durat 3 anotimpuri: vara, toamna si iarna. A gasit castelul zmeului si au inceput lupta. S-au infruntat zile intregi pana cand zmeul a fost doborat. Slabit de puteri si ranit, tanarul elibera Soarele. Acesta se ridica pe cer inveselind si bucurand lumea. A reinviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns sa vada primavara. Sangele cald din rani i s-a scurs in zapada. Pe cand acesta se topea, rasareau flori albe, ghioceii, vestitorii primaverii. Pana si ultima picatura de sange se scurse in zapada imaculata. Muri. De atunci tinerii impletesc doi ciucurasi: unul alb si unul rosu. Ei le ofera fetelor pe care le iubesc sau celor apropiati. Rosul inseamna dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sangelui voinicului. Albul simbolizeaza sanatatea si puritatea ghiocelului, prima floare a primaverii.

Peste-o saptamina, dupa ziua Martisorului, are de-a veni inca o sarbatoare iubita si asteptata de multi, in deosebi de femei - 8 Martie... ziua in care barbatul intilnit in strada fara un buchet de flori in miina poate provoca mai multa mirare, pentru inconjuratori, decit cel cu flori in oricare alta zi a anului,.. ziua cind toate sotiile, mamele, surorile se simt iubite si fericite, ziua in care toti isi zimbesc si-si dau sarutari fierbinti din zori pina la apus de soare si nu numai... eh... da Doamne mai multe zile de-astea ca nu-mi ajunge una pentru toate!.. Dar,.. ceva mai tirziu ne-asteapta surprize si mai placute, cam pe data lui 14 martie, baba Odochia isi scutura ultimul cojoc, iar Primavara devine stapinitoare deplina pe pamint ordonind soarelui sa-l incalzeasca tot mai mult si mai puternic, provocind natura sa se trezeasca din somnul iernii si zi de zi totul in jur se schimba vazind cu ochii: copacii inmuguresc, pamintul inverzeste, infloresc primele flori iar fetitele isi scot hainele groaase de iarna imbracind fustite tot mai scurte facindu-i, la rindul lor, sa se trezeasca si pe barbatii somnorosi, aprinzindu-le-n ochi focuri arzatoare cu instinct de vinator... Si in sfirsit,.. aproape de sfirsitul lunii mai vine o sarbatoare, deja personala... ziua cin toti vin cu cadouri, urari de sanatate, felicitari si... dansuri, vin si veselie!

Iata de ce Primavara este anotimpul meu iubit, iar luna Martie - cea mai frumoasa luna a anului!..


                           Cel mai frumos cintec despre Primavara!


Asculta mai multe audio Muzica

                          Unul din cele mai frumoase despre femei...


Asculta mai multe audio Muzica

                           Legenda martisorului 2



                       Dedicatii de 8 Martie!



Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share