четверг, 18 марта 2010 г.

Eugen Doga

Dupa o scurta pauza de postari pe blog, revenind, am intrat intr-o mica situatie de delir, de altfel - situatie in care nimeresc multe personalitati reintorcindu-se la ocupatie dupa o pauza, nestiind de ce sa ma apuc si ce sa scriu... Pina la urma, am hotarit sa-ncep de la rubricul de starat al acestui blog (merge vorba despre primul rubric aparut pe paginile jurnalului dat) - "Personalitati celebre", iar inchinamintul s-l aduc maestrului Eugen Doga.
Pentru mine - moldovean situat cu traiul in Federatia Rusa, maestrul valsului Eugen Doga, este una din personalitatile celebre nascute de poporul moldav ce ma face sa ma mindresc nespus cu neamul si tara din care provin si daca apare cindva, in discutii sau polemici, intrebarea de tip: "Cam cu ce-ati mai putea sa va mindriti si voi?..." - este primul moldovean numele caruia, fiind adus ca exemplu, face sa amorteasca-n aer vorbele ironice ale oponentilor mei. Piesele sale, reusind sa faca parte din patrimoniul mondial, sint recunoscute de generatii intregi, renumitul vals din fimul "Gingaşa şi tandra mea fiară" acompaniaza primul dans a mii de tineri insuratei, piesele din filmul "O şatră urcă la cer" sunt luate drept populare chiar si de rromi, iar cele din "Lautarii" nu ma lasa nicicind fara lacrimi si frumoase amintiri de copilarie-mi aduce muzica domniei sale din "Maria Mirabela"...
Eugen Doga s-a născut la data de 1 martie 1937 în satul Mocra, raionul Rîbniţa, Republica Moldova (azi transnistria). A studiat la Şcoala de muzică "Ştefan Neaga" din Chişinău (1951-1955), apoi la Conservatorul de stat din Chişinău (1955-1960 şi la Institutul de Arte "Gavriil Muzicescu" din Chişinău (1960-1965). Şi-a început cariera de muzician ca violoncelist în Orchestra Comitetului de Stat al R.S.S.M. pentru Televiziune şi Radiodifuziune, încă din perioada studenţiei (1957-1962). Domeniul în care se afirmă cu vigoare şi care îi aduce notorietatea internaţională este arta componistică debutind în anul 1963 cu un cvartet de coarde. Este autor al unor lucrări valoroase în genul muzicii de estradă, de film şi de scenă.
Are la activ mai multe cantate, printre care: "Curcubeul alb"; "Primăvara omenirii"; "Vocea omenească"; poeme simfonice, printre care: "Inima veacului" şi "Slăvim Moldova". A compus o simfonie, piese instrumentale de cameră, romanţe, poemul simfonic "Mama", ciclul pentru orchestra de estradă "Ritmuri citadine", ciclul coral "Marş gigant", 4 cvartete de coarde, cântece de estradă ("Codrii mei frumoşi", "Cântec despre oraşul meu", "Cred în ochii tăi", "Florile dragostei", "Iubeşte, iubeşte", "Am visat ploaia" etc.), cântece pentru copii ("Imn soarelui", "Fie soare întruna", "Moş Crăciun" ş.a.).
Eugen Doga lucrează şi în domeniul muzicii de film devenind unul dintre cei mai renumiţi compozitori de cinematograf şi filme TV din spaţiul post-sovietic. El a debutat la studioul cinematografic Moldova-film în anul 1967, semnând muzica pentru comedia Se caută un paznic. A scris muzică la peste 200 de filme: "Nunta la palat", "Singur în faţa dragostei", "Zece ierni pe o vară", "Explozie cu efect întârziat", "Durata zilei", "Casă pentru Serafim", "Lăutarii", "O şatră urcă la cer", "Gingaşa şi tandra mea fiară", "Anna Pavlova", "Patul lui Procust" etc.
Este semnificativă contribuţia sa la dezvoltarea filmului de animaţie din republică, realizând coloana sonoră a peliculelor "Capra cu trei iezi", "Maria Mirabela" , serialul "Guguţă" ş.a. A semnat muzica pentru spectacolele: "Radu Ştefan, întâiul şi ultimul"; "Pe un picior de plai"; "Ce frumoasă este viaţa"; "Păsările tinereţii noastre"; "Sfânta sfintelor"; baletele "Luceafărul" şi "Venancia" ş.a.
În prezent lucrează la Moscova (Federaţia Rusă).  Sursa: Wikipedia.


Asculta mai multe audio Vedete



Asculta mai multe audio Muzica










Enhanced by Zemanta
Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share