вторник, 26 января 2010 г.

Cetatea Soroca

Excepţional monument de arhitectură defensivă din epoca Renaşterii, unic în felul său din Europa de Est.(1470)
O veche legenda spune, că în perioada dramatică a inovaţiei turceşti, una dintre cetăţile Moldovei a rezistat mult timp în faţă invadatorilor. S-au epuizat rezervele de apă şi hrană, dar apărătorii nu cedau. Şi atunci le-au venit în ajutor cocorii. Ei ţineau în plisc ciorchine de struguri pe care i-au aruncat celor asediaţi, izbăvindu-i astfel de foame şi sete. De atunci moldovenii au îndrăgit această pasăre, ea devenind simbol bunătăţii, fericirii şi belşugului. Cuibul de cocor în vîrful unui copac de lîngă casă e semnul de sporire a familiei. Cetatea se află în centrul oraşului Soroca, la cca 160 km nord de Chişinau. În evul mediu Soroca era parte intregantă al unui întreg sistem defensiv al statului moldovenesc, compus din 4 cetăţi la Nistru, 2 - la Dunare şi 3 – în nordul ţării.În felul acesta, frontierile principatului erau apărate de o adevărată “centură de cetăţi din piatră”. Cetatea Soroca a fost edificată la unul din vadurile Nistrului, pe locul unei fortificaţii mai vechi. La 1499 din porunca lui Ştefan cel Mare, pe locul fortăreţei genoveze (Alciona) se construieşte o cetatea din lemn de formă pătrată. Între 1543 – 1546, cînd în Moldova se află la domnie Petru Rareş, cetatea a fost refăcută din temelii. Drept material de construcţie a fost folosită piatra şi arăta cetatea la fel cum arată şi acum, adică în formă circulară cu diametrul de 37,5 m şi cu 5 turnuri poziţionate la egală distanţă unul de altul.
 La edificarea acestei cetăţi meşterii au luat ca bază legea supremă a armoniei – “tăietura de aur”, deaceea această construcţie este unicală printre monumentele de arhitechtură defensivă din Europa.Cetatea Soroca e renumită şi prin faptul, că în timpul „Campaniei de la Prut” de la 1711 aici s-au unit împotriva turcilor detaşamentele de moldoveni ale lui Dmitrie Cantemir şi oştirile ruseşti comandate de Ţarul Petru I. În diferite perioade de timp în această cetate au fost Bogdan şi Timuş Hmelniţchi, Alexandr Suvorov, etc. Acesta este un monument medieval din Moldova, păstrat în forma sa iniţială. În afară de aceasta, s-au păstrat şi mica biserică militară situată deasupra porţii principale.
Oaspeţii oraşului Soroca mai pot vizita în rîpa lui Bechir un schit din sec. XIX, „Dealul Ţiganilor”, spitalul raional (sec. XIX), muzeul raionului Soroca, Biserica „T. Stratilat”(stil eclectic, sec XIX), Biserica „Adormirii Maicii Domnului” (1842).
Cu şapte km mai la nord de Soroca se află cunoscutul sat de pietrari – Cosăuţi.
Sursa: http://www.hotelsmoldova.md/
Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share