понедельник, 25 января 2010 г.

Nicolae Botgros


- Eu am venit pe lume intr-un ianuarie geros, in anul 1953, la Balicu Vechi din raionul Cahul, din sudul Moldovei.
...Tata imi spunea mereu, si spunea tuturor celor care se mirau de mine, ca eram asa mic si bateam asa cu foc doba aceea mare: "Il vedeti? Aiesta o s-ajunga un mare artist!". Iar eu ma rusinam foarte!...
Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Nicolae Botgros nu are nevoie de nici o prezentare. Un geniu al muzicii, un virtuos al vioarei. El este incununarea tuturor artistilor, o simbioza perfecta intre talent si profesionalism. Nicolae Botgros, cunoscut deopotriva ca dirijor si violonist de exceptie, dispune de o sensibilitate remarcabila, virtuozitatea si tehnica exceptionala de interpretare confirmindu-i virtuti innascute, dar si acumulate pe parcursul studiilor academice de specialitate, fiind supranumit „vioara nepereche” sau „poetul viorii“.
Considerat „un magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lautarii”, cum s-a numit pina in 2000, cind a primit titlul onorific de orchestra nationala. Botgros a dus faima muzicii populare in Romania, Polonia, Grecia, Belgia, Danemarca, Italia, Turcia, Franta, Statele Unite ale Americii, Austria, Elvetia, Australia, Noua Zeelanda, Olanda si Norvegia, precum si in toate tarile din spatiul ex-sovietic.
Discografie:
"Drag mi-i cintecul si neamul"
"Ma mindresc cu lautarii"
"Orchestra Lautarii (2000)"
"Orchestra Lautarii"
"Virtuozii Basarabiei"
"Lume, Soro Lume"


Surse: http://www.infoportal.md/  http://www.formula-as.ro/

Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share