понедельник, 15 февраля 2010 г.

Federatia Rusa - introductiv

Tara in care se afla actualmente initiatorul acestui blog si despre care, avin dreptul de autor, vreau sa povestesc si sa explic unele nuante legate de calatoria si aflarea in aceasta tara enorma cu un popor destul de primitor si ospitalier.
Asa s-a intimplat ca, odata cu destramarea URSS, despre Federatia Rusa (mai departe Rusia), nu fara ajutorul unor politicieni de miina a treia care si-au facut TOP-uri datorita manipularilor cu masele, s-au format multe stereotipe cum ca e o tara dictatoare ce impune dominatia sa vecinilor si celorlalti ce-au fost cindva in asa numitul lagar socialist. Nu pot sa nu-mi aduc aminte anul 2005 in luna septembrie a caruia, aflindu-ma intr-o deplasare la Bucuresti, facusem cunostinta cu un grup de studenti romani care, la spusele mele ca am venit din Rusia, si-au dat fata o rafala de emotii negative despre tara, oameni, regim si conducerea acesteia. Ca rezultat, am fost nevoit sa depun destule eforturi pentru a-i convinge, macar putin, ca nu e totul chiar asa cum le pare lor si ca, in cea mai mare parte, au cazut victime, aici nu aduc vorba despre politca externa a FR, al acelorasi superstitii despre care vorbeam mai sus si dezinformatiei din massmedia. Aici vreau sa mai spun ca si in Republica Moldova, in prealabil in rindurile tineretului, sunt multi din cei ce nu-si ascund atirnarea negativa fata de acest stat si poporul sau, fapt care nicidecum nu poate sa ma bucure deoarece, cum am spus mai inainte, nu stau lucrurile chiar asa cum cred ei si incearca sa faca analiza fapturilor ce nu le cunosc... Ca sa fiu mai inteles, afirm cu toata responsabilitatea: - Oameni buni, inainte de a vorbi - verificati, cel putin de la cei ce-au fost cindva pe-aici si stiu situatia din interior. La incheierea temei, aduc la cunostinta tuturor ca nu fac si nici nu am chef sa fac discutii de caracter politic, in cuvintele spuse mai sus am facut doar o mica incercare de-a aduce la cunostinta voastra ca nu e atit de sinistra aceasta tara iar poporul de-aici - nici pe-aproape si cum mai spun rusii: "Nu e atit de-ngrozitor dracul, cum il picteaza altii".
Odata, terminind cu-ncercarile de-a va convinge ca Rusia e alta decit o prezinta unii, nu pot sa nu mentionez si unele aspecte pozitive legate de imigrarea fortelor de munca din Republica Moldova in aceasta tara si ele sint urmatoarele: lipsa regimului de vizare si, odata cu el, deplasare libera dintr-un stat in altul in orice timp, minimul actelor necesare pentru trecerea frontierei (doar pasaportul de strainatate), minimul actelor pentru legalizare in interiorul tarii (acelasi pasaport si un spatiu locativ pentru viza de resedinta temporara si drept la munca), posibilitate de cistig banesc care nicidecum nu cedeaza celui european, iar in unele cazuri e chiar mai mare.
Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share