воскресенье, 21 февраля 2010 г.

Teatrul Satiricus Ion Luca Caragiale


Teatrul „Satiricus Ion Luca Caragiale” a fost fondat în anul 1990 de către actorul şi regizorul Sandu Grecu, discipol al cunoscutului conducător artistic al Teatrului Satiricon din Moscova, Konstantin Raikin, artist al poporului din Rusia.
E un teatru de factură modernă: profesează un text incitant, în special de satiră şi umor, sintetizat organic cu dansul, cu cântecul, cu o aleasă expresie corporală.
În 18 ani de activitate “Satiricus Ion Luca Caragiale” a realizat peste 30 spectacole de referinţă printre care: "Made in Moldova" de C.Cheianu, "O noapte furtunoasă" de I.L.Caragiale, "Năpasta" de I.L.Caragiale, "O scrisoare pierdută" de I.L.Caragiale, "Maestrul şi Margarita" de M.Bulgakov (în 7 limbi: rusă, română, italiană, ebraică, germană, franceză, latină), "Metamorfozele" de Ovidiu (în limba latină),  "Ciuleandra" de L.Rebreanu s.a.Participă la mai multe festivaluri, obţinând următoarele trofee: Festivalul Veseliei – premiul pentru originalitate (Unde mergem, domnilor?), Bucureşti, septembrie 1993; Festivalul “Umor la gura sobei” – marele premiu (Triunghiul păcatului), Câmpulung Moldovenesc, mai 1994; Gala Internaţională a Comediei – premiul pentru cel mai fructuos debut (Comediantul), septembrie-octombrie 1994, Galaţi; Festivalul Internaţional de Teatru Experimental – premiul pentru o formulă plastică inedită (Le mariage force), Sf.Gheorghe, septembrie 1995; Festivalul Internaţional al Teatrului Antic “Agonalele Bosforului” – titlul de laureat, statueta Demetrei şi amfora grecească (Metamorfozele), Kerci, Ucraina, iulie 2000; Marele Trofeu “Thalia-2000” şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei Premiilor UNITEM (Maestrul şi Margarita); Premiul pentru originalitate în cadrul Galei Premiilor UNITEM “Thalia-2001” spectacolul Carmen de P. Merimee; Marele Trofeu “Thalia-2002” şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei Premiilor UNITEM (O scrisoare pierdută) de I.L. Caragiale. Premiul pentru cea mai bună regie, coregrafie, rol feminin, rol masculin şi titlul “Cel mai bun spectacol al anului” în cadrul Galei UNITEM-2004 (“D'ale carnavalului”). Premiul pentru "Cel mai bun spectacol al anului" în cadrul Galei Premiilor UNITEM-2006 ("O noapte furtunoasă”). Premiul pentru cel mai bun rol feminin, cel mai bun rol masculin de planul II. Premiul pentru Cel mai bun rol feminin secundar  în cadrul Galei Premiilor UNITEM-2007 ("Golanii revoluţiei moldave ”). Premiul de excepţie pentru proiectele Promovarea dramaturgiei naţionale şi  Integrala Ion Luca Caragiale
Trupa efectuează un şir de turnee importante peste hotare, inclusiv:
În România (1990-2009) – Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Sf. Gheorghe, Galaţi, Bârlad, Vaslui, Botoşani, Suceava, Giurgiu, Piatra Neamţ, Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Moineşti, Comăneşti etc. 
În S.U.A. (mai-iunie 1995, New York şi Bridgeport) - primul turneu peste ocean al unui teatru din R.Moldova. Prezintă în premieră absolută spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Suedia (martie-aprilie 1996, Stockholm) – participă la Festivalul “La jeunesse du monde en avant de 21 siecle” cu spectacolele Le mariage force de J.B.Moliere, Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu şi Comediantul de M.Bulgakov.
În Ungaria (aprilie 1996, Budapesta) cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (octombrie 1996, Paris) - prezintă în premieră absolută muzicalul Ciuleandra de L.Rebreanuşi comedia-balet Le mariage force de J.B.Moliere.
În Franţa (iulie 1997, Grenoble) – participă la Festivalul de Teatru European cu spectacolul Le mariage force de J.B.Moliere.
În Irak (octombrie 1998, Bagdad, Babilon) – participă la FestivalulInternaţional din Babilon, prezintă la Bagdad şi în oraşele din împrejurimi spectacolele Ciuleandra de L.Rebreanuşi “Satiricus-Show”.
În România (1999, Giurgiu) – participă la Festivalul Internaţional al Teatrului Valah cu spectacolul Beethoven cântă din pistol de M.M.Ionescu.
În Ukraina (iulie 2000, Kerci) – participă la Festivalul Internaţional de Teatru Antic “Agonalele Bosforului” cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu. 
În România (septembrie 2000, Giurgiu) – participă pentru a doua oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În Bulgaria (octombrie 2000, Vidin) – participă la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Metamorfozele de Ovidiu.
În România (septembrie 2001, Giurgiu) – participă pentru a treia oară la Festivalul Teatrului Valah cu spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Bulgaria (septembrie 2001, Vidin) – participă a doua oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul Maestrul şi Margareta de M Bulgakov.
În Bulgaria (octombrie 2002, Vidin) – participă a treia oară la Festivalul Internaţional al Comediei Balcanice cu spectacolul O scrisoare pierdută de I.L.Caragiale.
În Germania (octombrie 2003, Homberg) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Păcală şi Tândală (folclor pentru copii).
În Spania (decembrie 2003, Barcelona) – prezintă spectacolele Carmen de P.Merimee şi Metamorfozele de Ovidiu.
În Grecia (iunie 2006, Thessaloniki, Atena) – prezintă spectacolul Carmen de P.Merimee.
În Ukraina (iunie 2008, Kiev) – prezintă spectacolul Înainte şi după fugă de D.Crudu.
Sursa: http://satiricus.md/
Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share