вторник, 3 августа 2010 г.

Manastirea Harbovat

Manastirea Harbovat este situata pe valea raului Ichel, la aproximat 10 kilometri de or. Calarasi. In partea de nord se invecineaza cu satul Harbovat, iar spre est si spre sud poate fi admirata pitoreasca vale a raului Ichel. In manastire vietuieste o obste de calugari.
Manastirea Harbovat a fost intemeiata in anul 1730 de catre boierul Constantin Carpuz. Insa dupa parearea unor istorici, manastirea a fost intemeiata in veacul al XVII-lea de catre cativa calugari fugari, veniti din manastirea Bersan - Polonia, iar numele ei ar proveni de la unul din cei dintai calugari - Ioanichie.
Pana in anul 1812 manastirea a fost de trei ori incendiata de turci si tatari, motiv din care toata arhiva manastirii a fost distrusa. Construita din piatra, biserica avea si cateva chilii din lemn care au fost de mai multe ori arse de turci. Tot atunci a ars si trapeza de lemn.
Pe locul unei biserici de lemn mai vechi, in anul 1816 Stefan Lupu si sotia sa Elena, nascuta Braiescu, au ctitorit biserica de vara a manastirii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", iar in anul 1870 a fost construita biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh.
Biserica Adormirii Maicii Domnului a fost reinoita la 1828 si 1855. Catre mijlocul secolului XIX complexul monastic era deja constituit. El ingloba biserica din 1816, chiliile calugarilor, trapeza, acareturile si alte edificii.
In cadrul manastirii se afla o biserica de piatra cu hramul Adormirea Maicii Domnului, zidita de mireanul Stefan Lupu - ulterior monahul Serapion. Cealalta biserica are hramul Pogorarea Sfantului Duh si este zidita in anul 1870, pe timpul staretilor Ieronim si Natanail.
La Manastirea Harbovat se pastreaza si vestita icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului - "Garbovita", daruita in anul 1790 de catre sotia colonelului rus Nicolae Albaduev, ucis de un cal in poarta manastirii.
Acest asezamant monahal a fost deosebit de rau incercat in perioada inchiderii fortate si violente a manastirilor, Harbovat ramanand unul din ultimele bastioane ale rezistentei ortodoxiei impotriva comunizarii regiunii.
Prin anii 1960 ai secolului al XX-lea, Manastirea Harbovat a ramas una dintre ultimele manastiri care mai functionau. Monahii care erau alungati din locurile lor de metanie se retrageau aici. Aici se refugiasera calugarii de la Capriana, de la Tiganesti si din alte manastiri.
Dupa un lung si crunt asediu armat rezistenta este infranta in anul 1962, cand agentii KGB-sti "confisca" cheile manastirii. A doua zi au sosit organele de militie, sustinute de armata cu tancuri, pentru a preveni o posibila revolta, asemenea celei de la manastirea Raciula.
Multe dintre odoarele si obiectele bisericesti aflate aici au fost distruse si arse. Ostasii au distrus subsolurile bisericii Pogorarea Sfantului Duh, unde erau inmormantate fetele bisericesti. A fost distrus altarul si catapeteasma. Cele sase clopote ale bisericii au fost coborate si duse din manastire. Icoanele, cartile, arhiva au fost arse. 
Imediat dupa desfiintare, manastirea a fost transformata in scoala pentru copii cu handicap. Biserica a devenit clubul scolii, iar subsolurile ei depozite. Mai tarziu aceasta biserica a ajuns sa fie grajd pentru animale. Intre anii 1988-1989 administratia scolii a inceput sa restaureze manastirea.
Scoala a functionat pana in prima vara anului 1992, cand, la cererea credinciosilor din satele invecinate, dupa evacuarea scolii a fost reinfiintata manastirea de calugari Harbovat. Starea complexului monahal era dezastruoasa.
Numai biserica Adormirii Maicii Domnului arata mai bine, dupa o reparatie din anii 1990-1991. In toamna anului 1993 biserica de vara Pogorarea Sfantului Duh a fost reparata si sfintita.
In anul 1992, dupa o mica reparatie si amenajare, a fost sfintita biserica de iarna Adormirea Maicii Domnului. Biserica are un plan traditional, dreptunghiular. Deasupra pridvorului se inalta turla clopotnitei, cu patru nivele, in forma patrata. 
Impartirea interioara a bisericii este, de asemenea, traditionala: pronaos, naos si altar. Altarul are un iconostas din anul 1997. Plafonul bisericii are forma semicilindrica.
Pictura interioara e simpla si sumara. Peretii sunt impodobiti cu diferite icoane, cum ar fi cele ale Sfantului Pantelemon, avand o bucatica din moastele sfantului, incadrata intr-o stea cu sase colturi din argint, Sfantei Varvara si altele. Pe un tetrapod se afla o copie a icoanei facatoare de minuni Acoperamantul Maicii Domnului.
Arhitectura bisericilor de la Manastirea Harbovatse caracterizeaza prin stilul moldovenesc traditional, cu cu influente eclectice si in special pseudo-bizantine.
Sfanta manastire Harbovat este cunoscuta mai ales prin icoana sa vestita - Maicii Domnului cu Pruncul din "Harbovat", datand de pe la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Icoana este singura relicva recunoscuta ca prototip pentru reprezentarea Maicii Domnului cu Pruncul, din lungul sir de reprezentari cunoscute in pravoslavia rusa.
Cinstirea ei se face la data de 1 octombrie, cand este stramutata pentru intreaga perioada a iernii la biserica metropolitana din Chisinau. Primavara, in ziua de 23 aprilie, se readuce la manastire, ramanand acolo intreaga vara. Icoana se afla in aceasta manastire din anul 1790, fiind acoperita cu o ferecatura bogata, decorata cu diverse obiecte donate de evlaviosi.
Share:

0 Comments:

Отправить комментарий

Share